Завршни испит 2022.

Изабрани уџбеници (2022/2023)

Изаабрани уџбеници од 1. до 8. разреда

Републичко такмичење ТИО

Почетна
Свети Сава – школска слава 27. јануар
Светосавска свечана приредба, одржана је у просторијама Основне школе „Јован Стерија Поповић“ 27. јануара 2023. године. Приредбу су отворили ученици изводећи „Химну Светом Сави“. Директорка школе, Милана Гроздановић, поздравила је присутне и честитала школску славу, а како то већ обичаји налажу уз присуство свештеног лица резан је и славски колач.
Овогодишњи кумови: Пешић Иван, Пешић Драгана и Пешић Јања
Будући кумови: Максимовић Ђорђе, Максимовић Кристина и Максимовић Нина
Народна веровања постала су део традиције, која се преносила са колена на колено. Традиција и обичаји у животу једног народа, поред језика и религије, вероватно најпресудније утичу на стварање и очување етничког идентитета те заједнице, о чему најбоље говори изрека “боље земљу продати, него обичај изгубити”. Део традиције нашег народа је свакако и Крсна слава, слава коју и ми данас славимо.
Прослављање крсне славе је остала једина непрекинута традиција код Срба од времена покрштавања до данас. Много је тога промењено у народном животу и обичајима, али се слава сачувала као највећа светиња нашег народа. Србин је славио славу у најславнијим данима своје историје, али исто тако и у току петовековног робовања под Турцима. Слављена је слава у време и невреме – у рату и изгнанству, у тамници и болници, у жалости и радости, у беди и сиромаштву исто као у богатству и изобиљу. Наши војници су у јеку најжешћих битака у рову ломили бајати војнички хлеб, певали тропар своје славе, палили комадић воштанице, који су од куће понели, молили се Богу за помоћ и срећније дане.
Сваког 27. јануара Србија слави један од највећих православих празника – Светог Саву или Савиндан, празник посвећен највећем српском просветитељу, заштитнику школа, учитеља и ђака.
 

Распоред наставе

raspored-nastave-baner-veci

Летопис

letopis

Школски документи

skolski_dokumenti

Галерија слика

galerija_slika

По њему носимо име

sterija popovicПоследње вести

Најчитаније

Наша локација


Сва права задржана: Основна школа "Јован Стерија Поповић", Вршац. Израда сајта: Учасофт.