Изабрани уџбеници 2023/2024

Изабрани уџбеници од 1. до 8. разреда

Републичко такмичење ТИО

Почетна
Два века првог Вуковог речника
Ученици наше школе су кроз разне активности током марта масеца обележили двеста година од штампања првог Вуковог речника. У томе су учествовали I1 , I 2   као и ученици II 1, II2,   II3 , и II4. Њима су се придружили уценици осмих разреда који су са својим часовима српског језика такође обележили овај јубилеј, два века од штампања првог речника нашег језика.
Пун назив речника је: „Српски рјечник, истолкован њемачким и латинским ријечма“, скупио га и на свијет издао Вук Стефановић, у Бечу 1818.
Он садржи 26.270 речи прикупљених у говору српског народа.
Вуков Рјечник се може назвати енциклопедијом српског народа. Веома је значајно дело српске културе. Вук је уносећи речи у свој речник бележио и значења речи и читаве кратке приче о српским обичајима, српском народу, животу, народним веровањима.
Поред тога уносио је и описе наших крајева, друштвеним односима, политичким и националним приликама. Чињенице о флори и фауни, школама и просвети, оруђу и оружју… Као што је и типично за Вуков рад у ово дело су уношене народне умотворине, пословице, загонетке, приповетке, предања, стихове из лирских и епских песама.
Поред самих речи и њихових објашњења веома је значајна је и Граматика која је објављена уз Рјечник. Граматику је на немачки превео Јакоб Грим, а Вук је у Граматику унео језичка правила “оних србаља који живе по селима далеко од градова”.
Речи које су ушле у Рјечник Вук је и акцентовао и тако сачувао изворни говор нашег српског народа. Јернеј Копитар, који је био сарадник на овом издању Вуковог Рјечника, све речи је превео на немачки и латински, и ти преводи се налазе у истом речнику.

 

Распоред наставе

raspored-nastave-baner-veci

Летопис

letopis

Школски документи

skolski_dokumenti

Галерија слика

galerija_slika

По њему носимо име

sterija popovic



Последње вести

Најчитаније

Наша локација


Сва права задржана: Основна школа "Јован Стерија Поповић", Вршац. Израда сајта: Учасофт.