Изабрани уџбеници 2024/2025

Изабрани уџбеници од 1. до 8. разреда  

Републичко такмичење ТИО

Почетна Историјат
Историјат

Данас школа „Ј.С. Поповић" има 793 ученика у 32 одељења; 31 у матичној школи и 1 одељење у Потпорњу. Колектив броји 67 запослених, од тога 48 наставника и професора и 4 стручна сарадника. Зграда школе саграђена је 1878. године, а 1915. године дозидане су још 4 учионице. Део зграде у ул. Стеријиној 107, који је коришћен за потребе школе, саграђен је 1905. год.

Зграда је била намењена потребама самостана римокатоличке цркве (којој каснијих година школа плаћа кирију за коришћење просторија).

До школске 1950/51. године у Вршцу је била само једна четвороразредна основна школа која се налазила у двема зградама у Порти и Непотпуна гимназија која је радила у згради садашње техничке школе „Никола Тесла". Поменуте године долази до формирања четири осмолетке на српском и једне на мађарском наставном језику.

Наша школа основана je тада Актом о оснивању Народне скупштине АПВ бр. 9994/50 од 22.08.1950. и добија назив Осмолетка број 4. Школске 1953/54. године, на предлог тадашњег директора школе, госп. Јована Радивојевића, добија назив Осмогодишња школа„Жарко Зрењанин". Године 1954. школа добија своје стално пребивалиште у ул. Жарка Зрењанина 114.За време Првог светског рата цела зграда коришћена је за војну болницу, а касније у војне сврхе. Током Другог светског рата, за време окупације, зграда је била коришћена као немачка касарна. Након рата и даље је вршила улогу касарне за НОВ. У послератном периоду бива индустријска школа интернатског типа, затим нижа винарска школа, вежбаоница учитељске школе и коначно, јуна 1954. зграда Осмогодишње школе „Жарко Зрењанин".

Рад тадашње школе био је подељен на три зграде: матична школа у улици Жарка Зрењанина бр. 114 (подељен у два објекта), просторије у улици Стеријиној број 107 и у Потпорњу.Зграда школе није испуњавала потребне услове за педагошки рад, тако да 30.05.1965. године почиње изградња прве фазе нове зграде. У том окружењу школа ради све до 1986. године, када је започета градња нове школске зграде, на углу улица Сремске и Жарка Зрењанина. Свечана предаја нове зграде ученицима и наставницима ове школе извршена је 11. новембра 1988. године.
Од самог оснивања школа је имала велики број ђака, који су са већим или мањим успехом завршавали своје школовање.
Из тог разлога 1966. године Педагошки завод у Панчеву одређује нашу школу за експерименталну за проучавање најкарактеристичнијих васпитних проблема.
Године које су долазиле доносиле су школи нове успехе и вредне ђаке, тако да је 1966. године школа добила и „Октобарску награду" града Вршца.

Скупштина Општине Вршац донела је одлуку да се тадашња школа „Јован Стерија Поповић" због малог броја ђака интегрише са нашом школом. Било је то јуна 1973. године.На основу ових података наша школа, као правни наследник са интегрисаном школом, 01. маја 1993. године мења назив у Основну школу „Јован Стерија Поповић".

Од тада као Дан школе празнује се 26. октобар, дан када је 1848. године Јован Стерија Поповић именован за Министра просвете Кнежевине Србије.

 

Распоред наставе

raspored-nastave-baner-veci

Летопис

letopis

Школски документи

skolski_dokumenti

Галерија слика

galerija_slika

По њему носимо име

sterija popovicПоследње вести

Најчитаније

Наша локација


Сва права задржана: Основна школа "Јован Стерија Поповић", Вршац. Израда сајта: Учасофт.